Prosta a jakże smakowita zupka z dodatkiem łososia (nie jest to typowa zupa rybna chociaż chyba od typowe zupy rybnej lepsza, ok więc potrzebujemy:
- 6 średnich ziemników
- 2 średnie cebulki
- ząbek czosnku
- 3 liście laurowe, sól, pieprz, pół łyżeczki do herbaty mielonego curry
- śmietana "18" do zup (250ml)
- koperek
- bulion warzywny (przygotowany wcześniej)
-70-150g wędzonego łososia (w zależności jak kto lubi mocno "rybny smak")
Zagotowujemy w bulionie ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w prążki. Dodajemy również przyprawy oraz pokrojony czosnek. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy drobno pokrojonego łososia - i gotujemy 5-10 minut. Stopniowo dodajemy śmietany tak by się nie zważyła - wiadomo - mieszamy z małymi porcjami zupy.
Na koniec przyprawiamy świeżym koperkiem :) i można spożywać (chociaż najlepsza jest na drugi dzień - jak większość zup zresztą - ja jednak jak widać nie wytrzymałem do następnego dnia.
Bą apeti!
ps. Originalny pomysł Adama H. - mądrego po szkole to i posłuchać warto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz