Szybkie i całkiem smaczne danie (oczywiście jeśli ktoś lubi krewety).
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 200g krewetek (średnich)
- 250g pieczarek
- 200g rucoli
- 1 papryka (ja akurat miałem tylko zieloną ale normalnie dodałbym czerwonej by było bardziej kolorowo)
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- słodka papryka
- pieprz ziołowy
- sól do smaku
-3-4 lyżki oliwy z oliwek
Rukolę myjemy suszymy i wrzucamy do miski.
Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek (smażymy z 3 całymi ząbkami czosnku - dla aromatu) i podsypujemy czerwoną papryką. Zeszkloną cebulkę przekładamy do oddzielnego naczynia na surówkę. Następnie dusimy pokrojone w plastry pieczarki (również w obecności tego samego czosnku - można go rozgnieść nożem na desce). Podduszone przekładamy do cebulki (odsączając wcześniej wodę). Paprykę kroimy w cienkie paseczki i krótko obsmażamy na odrobinie oliwy. Kukurydzę odsączyć na sitku.
Całość surówki mieszamy - dodajemy oliwy z oliwek, soli, pieprzu (do smaku).
Rozmrożone krewetki (oddzielamy oczywiście pancerze). Obsmażamy krótko na maśle - podsypujemy czerwoną papryką, która nada sosowi ładny kolorek.
Można podać z ciemnym pieczywem, ja akurat nie mieszałem krewetek razem z resztą.
ps. następny przepis będzie bez owoców morza bo wychodzi monotematycznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz