sobota, 21 kwietnia 2012

Zupa łososiowa a'la adaś

Prosta a jakże smakowita zupka z dodatkiem łososia (nie jest to typowa zupa rybna chociaż chyba od typowe zupy rybnej lepsza, ok więc potrzebujemy:

- 6 średnich ziemników
- 2 średnie cebulki
- ząbek czosnku
- 3 liście laurowe, sól, pieprz, pół łyżeczki do herbaty mielonego curry
- śmietana "18" do zup (250ml)
- koperek
- bulion warzywny (przygotowany wcześniej)
-70-150g wędzonego łososia (w zależności jak kto lubi mocno "rybny smak")

Zagotowujemy w bulionie ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w prążki. Dodajemy również przyprawy oraz pokrojony czosnek. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy drobno pokrojonego łososia - i gotujemy 5-10 minut. Stopniowo dodajemy śmietany tak by się nie zważyła - wiadomo - mieszamy z małymi porcjami zupy.

Na koniec przyprawiamy świeżym koperkiem :) i można spożywać (chociaż najlepsza jest na drugi dzień - jak większość zup zresztą - ja jednak jak widać nie wytrzymałem do następnego dnia.

Bą apeti!

ps. Originalny pomysł Adama H. - mądrego po szkole to i posłuchać warto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz