Kuchnia pełna niespodzianek



Robimy bałagan w kuchni.
Gotowe danie - kolorowa prezentacja

Soczewica z warzywami i wędzonym boczkiem - jazda próbna
Zainspirowany i zaciekawiony ostatnim programem Rick-a Steina na BBC postanowiłem zmajstrować danie gdzie wiodącym składnikiem miała być soczewica. Ciekawostka - nigdy jeszcze nic z soczewicą nie robiłem - ale wstyd.

Hmm - wygląda na to że dzisiaj jakiś dzień kulinarny się zrobił, jeśli nikt do tej pory się nie otruł moimi propozycjami może czytać dalej :)



Skłądniki których użyłem do tego prototypowego dania (wygląda na to że to duża porcja dla 4-5 osób)

- 200g zielonej soczewicy
- 4 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- po 1 papryce zielonej, czerwonej i żółtej
- ostre papryczki chilli (w zalewie) 1-2 sztuki w zależności jak kto znosi pikanterie :-)
- puszka pomidorów bez skóry (albo świeże jeśli to lato i pomidory są już prawdziwymi pomidorami)
- oliwa z oliwek
- przyprawy: szczypta majeranku, oregano, pieprz, sól, słodka papryka

Przygotowanie: soczewicę myjemy i zagotowujemy w wodzie z dodatkiem łyżki soli - sól dodajemy w końcowej fazie gotowania. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu tak by się całkowicie nie rozgotowała.

Kuchcik mode ON
Proste danie - czy smaczne to się okaże
W międzyczasie na niewielkiej ilości oliwy obsmażamy czosnek, dodajemy pokrojony w plastry/kwadraty boczek oraz cebulę pokrojoną w dość plastry. Wszystko to obsmażamy do zeszklenia się cebuli. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką.
Tajny składnik :-)

(Rick używał szynki andaluzyjskiej z białych świnek ja użyłem staropolskiego boczku)

Następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę kolorową - wszystko przykrywamy i dajemy się daniu poddusić około 5-10 minut.
Papryczki chilli kroimy na drobne części i dodajemy do reszty w połowie duszenia.

Następnie dodajemy soczewicę (można podlać trochę przegotowaną wodą jeśli całość jest zbyt sucha).
Na koniec dodajemy pomidory, do smaku oregano, odrobinę majeranku (tak by nie zdominował smaku dania).




Sałatka z rukoli + krewetki w słodkiej papryce
(porcja dla 2 osób)

Składniki:
- 200g krewetek (średnich)
- 250g pieczarek
- 200g rucoli
- 1 papryka (ja akurat miałem tylko zieloną ale normalnie dodałbym czerwonej by było bardziej kolorowo)
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- słodka papryka
- pieprz ziołowy
- sól do smaku
-3-4 lyżki oliwy z oliwek

Rukolę myjemy suszymy i wrzucamy do miski.
Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek (smażymy z 3 całymi ząbkami czosnku - dla aromatu) i podsypujemy czerwoną papryką. Zeszkloną cebulkę przekładamy do oddzielnego naczynia na surówkę. Następnie dusimy pokrojone w plastry pieczarki (również w obecności tego samego czosnku - można go rozgnieść nożem na desce). Podduszone przekładamy do cebulki (odsączając wcześniej wodę). Paprykę kroimy w cienkie paseczki i krótko obsmażamy na odrobinie oliwy. Kukurydzę odsączyć na sitku.

Całość surówki mieszamy - dodajemy oliwy z oliwek, soli, pieprzu (do smaku). 

Rozmrożone krewetki (oddzielamy oczywiście pancerze). Obsmażamy krótko na maśle - podsypujemy czerwoną papryką, która nada sosowi ładny kolorek.

Można podać z ciemnym pieczywem, ja akurat nie mieszałem krewetek razem z resztą.

ps. następny przepis będzie bez owoców morza bo wychodzi monotematycznie.






Sałatka warzywna z krewetkami (porcja dla 1-2 osób)

- mała główka sałaty
- pół puszki groszku zielonego
- pół puszki kukurydzy
- 200-250g rozmrożonych krewetek koktajlowych
- 1 cebula
- 1/6 kostki masła
- 3 lyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka (do smaku)
- młody szczypior (względnie świeżą pietruszka)
- cytryna

Sałatę rwiemy na dość małe części. Dodajemy odsączone groszek i kukurydzę.

Cebulę kroimy dość grubo, masło rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę aż się zeszkli, następnie dodajemy rozmrożone i umyte krewetki i na dużym ogniu obsmażamy kilka minut z obydwu stron ciągle mieszając by skorupiaki się nie przypaliły.

Tak obsmażone krewetki z cebulą dodajemy do reszty sałatki. Dodajemy oliwę z oliwek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką i na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.

Dekorujemy posiekanym szczypiorem lub pietruszką. Spożywamy z białym winem lub piwem pszenicznym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz